baytasi

2008-2012 yılları arasında Elektronik ve Haberleşme Bölümü Telekomunikasyon Mühendisliği programında lisans eğitimimi tamamladım. 2012 yılında bölümümüzün Telekomünikasyon Mühendisliği yüksek lisans programına girdim. 2014 yılında yüksek lisanstan mezun oldum ve Michigan State Üniversitesi’nden kabul aldım. Şu anda Michigan State Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmaktayım ve aynı bölümde Örüntü Tanıma ve Görüntü İşleme Laboratuvarında araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım.
Öncelikle, İTÜ’ de hayatımın en güzel 6 yılını geçirdiğimi söyleyebilirim. Özellikle lisans eğitimim boyunca çok güzel arkadaşlıklar edindim ve kampüs hayatının tadını çıkarttım. Bunların yanı sıra lisans ve yüksek lisans eğitimim boyunca aldığım derslerle mesleğim ve ilgi duyduğum alan ile ilgili iyi bir alt yapı oluşturduğuma inanıyorum. Bölümümüz İTÜ’nün en iyi bölümlerinden biridir. Konusunda uzman çok değerli bir akademik kadrosu bulunuyor ve uluslararası alanda çok başarılı çalışmalar yapılıyor. Laboratuvar imkanları sayesinde öğrenciler araştırma ve bilimsel çalışma yapma imkanı bulabiliyorlar. Akademik alanda ilerlemeyi yada özel sektörde çalışmayı amaçlayan her öğrencinin gelecekte ihtiyaç duyacağı bilgi birikimine ve mühendislik anlayışına bu bölümde sahip olabileceğine inanıyorum. Ben bölümümüze isteyerek girmiştim ve bu zamana kadar kararımın çok isabetli olduğunu gördüm. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünü tercih eden ve edecek olan öğrencileri kutlarım ve hayatlarındaki en verimli ve mutlu yıllarını bölümümüzde ve İTÜ’de geçirmelerini dilerim.


İnci M. Baytaş
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Doktora öğrencisi - Araştırma Görevlisi 
Michigan State University 
21-09-2014

 

bugra

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mühendislik öğrencisi olmak her şeyden önce bir hayale kavuşmuş olmaktır. Öğrenime başladığınız ilk andan diplomayı aldığınız son ana kadar her gün İTÜ geleneğiyle yetiştiğinizi, bu iş için doğru yerde olduğunuzu hissedersiniz. İTÜ teorik olarak sizi mühendisliğe hazırlarken bu bilgileri pratiğe dökmeniz için size dersler kapsamında ve ders dışında sayısız fırsatlar sunar ki İTÜ’yü diğerlerinden farklı ve üstün kılanda budur. 
Bende İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme bölümü lisans programlarında bulunduğum 4 yıllık süre (2009 - 2013) boyunca bir çok projede bir çok değerli hocamızla çalışma fırsatı buldum. Bölümün bana kattığı Mühendislik vizyonu sayesinde gerek iş hayatında gerekse günlük hayatta karşılaştığım problemlere mühendis bakış açısıyla yaklaşıp çözüme hızla gidebilme yetisi kazandım. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünün kazandırdığı Mühendislik yetenekleri iş dünyasında da bilinmekte ve bu ona prestijli bir konum kazandırmaktadır. Bu da bir çok mezununun Türkiye’nin gözde firmalarında çalışıyor olmalarında ki en büyük etkenlerden biridir.






Y. Buğra Özer
Müh. (İTÜ)
Elektronik Harp Sistem Tasarım Mühendisi 
ASELSAN Elektronik Sanayi AŞ
22-09-2014

 

onur

Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nden 2006'de lisans, 2008'da yüksek lisans derecelerini aldım. Aynı zamanda 2006-2008 döneminde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptım. 
İTÜ mezunu olmak her zaman büyük bir gurur kaynağıdır. Çok değerli akademisyenlerden eğitim alıp, bazılarının danışmanlığında araştırma yapma fırsatı buldum. Bu yüzden her İTÜ mensubu gibi kendimi ayrıcalıklı ve çok şanslı görürüm. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Bölümü sürekli gelişen altyapısı, dünyaca ünlü akademik kadrosu ve yaklaşık 90 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin kendi alanında lideridir. Burada alacağınız teorik eğitim ve pratik tecrübe kariyerinizin her aşamasında yardımcı olacak ve sizi diğer mühendislerden bir adım ileriye götürecektir. 
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisleri sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde aldıkları eğitimin büyük faydasını görürler. İTÜ'nün kazandırdığı eleştirel ve analitik düşünce yeteneği, modern ve temel mühendislik bilgi birikimi ve yaratıcı mühendislik vizyonu hem iş dünyasında hem de akademik hayatta önemli fırsatlar yaratır. 
Bölümü tercih etmiş arkadaşları tebrik ederim ve önlerindeki güzel yılların zevkini çıkaracaklarına eminim. Tercih etmeyi düşünen arkadaşlara ise tereddütsüz, canı gönülden tavsiye ediyorum. İTÜ'lü olmak büyük bir ayrıcalıktır.


Onur Mudanyalı
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (UCLA)
Ar&Ge ve Mühendislik Direktörü
Holomic LLC, Los Angeles, CA, USA
25-09-2014


serhat

O zamanki adıyla telekomünikasyon mühendisliğine 2002 yılında bölüm hakkında aslında pek de bir şey bilmeyerek girmiştim. İTÜ iyi bir seçim gibi duruyordu; nihayetinde Türkiye’ye şekil veren insanları yetiştirmiş, büyük bir isme sahip, köklü bir kurum. Yine de tercihimin ne kadar iyi olduğunu ilk üç senemde pek anlayamamıştım. Bunun nedeni bir üniversiteden tam olarak ne beklemem gerektiğini, alacağım eğitimin ne getireceğini bilmemekti. Aldığım derslerle çok da heyecan verici olmayan staj tecrübelerimi pek ilintilendirememiştim. Belki de üniversite yılları öncesinden kalma kötü bir alışkanlık, her şeyin bana gelmesini, öğretilmesini beklemek. Bu alışkanlıktan biraz olsun kurtulunca elektronik haberleşme bölümünde bana sunulan olanakların farkına varabildim. Önce Prof. Bilge Günsel ile bitirme çalışması yapmaya başladım. Üzerinde çalıştığım şarkı tanıma sistemi çok hoşuma gitmişti: Başlarda bana pek anlamlı gelmeyen formülleri, birkaç sayfa bilgisayar koduna dökerek çalışan bir sisteme dönüştürebilmek çok etkileyici, hatta büyüleyiciydi. Bunun üzerine İTÜ’de yüksek lisans yapmaya karar verdim ve araştırma görevlisi oldum. Çok verimli geçen iki yılın ardından, İTÜ bana güzel bir kapı daha açtı ve doktora eğitimim için Michigan State Üniversitesi’ne gittim. 
Sonrasında da Apple’da çalışmaya başladım. İTÜ, bana sunmuş olduğu fırsatların yanında bana güzel dostluklar ve anılar kazandırmış, beni önemli ve büyük bir ailenin parçası yapmış, her fırsatta ziyarete ettiğim, eşsiz bir okul.


 Serhat S. Bucak
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (Michigan State University)
Engineer
Apple, USA
25-09-2014

 

mustafa

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden 2003 yılında mezun oldum. Telekomünikasyon Mühendisliği yüksek lisans programı ile aynı fakültede eğitimime devam ettim ve 2006 yılında mezun oldum. Aynı zamanda 3 sene İTÜ Uzaktan Eğitim Merkezi’nde uzman olarak çalıştım. Sonrasında bir buçuk sene Belçika’da 6 ay İtalya’da Alcatel-Lucent firmasında görevler üstlendim. 11 yıllık çalışma hayatımda telekomünikasyon alanında çeşitli mühendis ve yönetici pozisyonlarında bulundum ve çalışmaya devam etmekteyim.
İTÜ’ye ilk başladığım zamanlar böyle fırsatların karşıma çıkacağını hayal edemiyordum ancak yeni bir kapının açıldığının da farkındaydım. Şimdi geriye doğru baktığımda benim ve dönem arkadaşlarımın bu süreç içinde çok iyi fırsatlar elde ettiklerini ve önemli görevlerde bulunduklarını görmekteyim. İTÜ’lü olduğum için gurur duyuyorum!




Mustafa Şahin
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Kıdemli Proje Yöneticisi
Türk Telekomünikasyon A.Ş.
27-09-2014

 

emrekilic

2008 yılında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü (EHMB) Telekomünikasyon Mühendisliği Lisans programından mezun oldum. 2010 yılında aynı programda yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Şu anda Münih Teknik Üniversitesi Yüksek Frekans Mühendisliği Enstitüsü’nde doktora yapmakta ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. 
İTÜ‘de mühendislik eğitiminin yanı sıra, EHMB’nin değerli bazı hocalarının rehberliğindeki akademik çalışmalara katılma imkanı buldum. İTÜ‘de verimli ve keyifli bir altı yıl geçirdim ve bir İTÜ mezunu olmaktan dolayı kıvanç duyuyorum. 
İTÜ herhangi bir alandaki mühendislik öğrencilerine kaliteli temel bilimler bilgisi ve geniş mühendislik vizyonu ve becerisi edindiriyor. Ayrıca, rahatlıkla ifade edebilirim ki, EHMB kıymetli akademisyen kadrosuyla ve kaliteli altyapı ve laboratuvar imkanlarıyla, öğrencilerine elektronik ve haberleşme alanında nitelikli teorik bilgiyi ve deneysel tecrübeyi kazandıran bir mühendislik eğitimi sunuyor. 
Bu bağlamda, elektronik ve haberleşme alanlarına ilgi duyan ve akademik alanda veya endüstride çalışmak isteyen öğrenci adaylarına İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü‘nü tercih etmelerini samimiyetle tavsiye ediyorum.


Emre Kılıç
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Doktora öğrencisi - Araştırma Görevlisi 
Technische Universität München 
 01-10-2014

 

kenan

Evet, İTÜ, 1992 ÖYS sınavında yaptığım yedi tercihten biri, yedi tercihimde de Üniversitelerin Elektronik bölümlerini yazmıştım, sınavda bir terslik olmaz ise İTÜ'ye gireceğimi biliyordum. Böylece, 1992'de İTU’deydim, girdiğim yıl 1992'de bir yıl İngilizce hazırlık okudum. Sonrasında, 1993 ile 1997 yılları arası lisans eğitimimi Elektronik ve Haberleşme Bölümünde tamamladım. 
Yeni mezundum, para da lazım, Netaş'ta çalışmaya başladım, o yıl, 1997'de, bizim sınıftan birkaç sınıf arkadaşımız Netaş'taki Domestik bölümüne (yerel pazar için projeler yapan bölüm) işe alınmış, onlara arkadaşlarınızı da iş görüşmesine davet edebilirsiniz demişler, böylece 1997'den 2004'e kadar olan Netaş yıllarım başladı. Aynı zamanda Master yapmakta istiyordum, o yıllarda Netaş, çalışanların Master ya da Doktora yapmalarına müsaade ediyordu. 
Böylece İTÜ'de 1997'den 2002'ye kadar sürecek master programına başlamış oldum. Nitekim, Ümit hocamın önerdiği turbo kodlar tez konum da, 2007 yılında Almanya'da yeni kurulan mimoOn şirketinin ilgisini çekti ve bu konuda uzmana ihtiyaç olduğundan beni işe almakta terreddüt etmediler. Öncesinde ise, Doktoramı İTÜ'nün Telekomünikasyon Mühendisliği programında, 2002 ile 2008 yılları arasında yaptım. Böylece İTÜ'de 1992 ile 2008 yılları arasında tam tamına 16 yıl geçirmiş oldum, hala İTÜ'ye gitmeyi çok severim, ne zaman İstanbul'a gitsem, an azından şu ana kadar mutlaka bir kez İTÜ'ye uğramışımdır, yıllarla İTÜ'de kalan arkadaşlarım azaldı, onlar da mezun oluyor tabi, ancak hala var, ve tabi ki hocalarımın önemli bir kısmı orada. 
Sınıf arkadaşlarımın hepsi çok iyi çocuklar, onlardan biri olduğum için çok mutluyum. Bildiğim kadarıyla, hepsinin işleri var, ara sıra bazıları ile görüştüğümde mutlu oluyorum, onların da hayatlarından mutlu olduklarını görüyorum. 
İTÜ'nün benim için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebilirim, şu an çalıştığım Intel'in Mobil Haberleşme Bölümü İTÜ'de uzmanlaştığım konuda bir iş, evli olduğum eşim, İTÜ'nün Haberleşme programından sınıf arkadaşım. İTÜ Dünya Çapında bir Üniversite, mezuniyet belgeniz her yerde geçerli, yurt dışındaki şirketler de sizin için olası birer ekmek kapısı. Yıllar önce, 1992'de İTÜ'ye girdiğimde her şeyin yolunda gideceğinden emin değildim, boşuna endişelenmişim, siz tereddüt etmeyin, pişman olmayacaksınız. 


Kenan Aksoy
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (İTÜ)
Haberleşme Aygıt Yazılım ve Sistem Mühendisi
Intel, Almanya
03-10-2014

 

sinanatan

Evvelden beri İTÜ’ye karşı bir sempatim vardı; biraz teknik üniversite hüviyetinden, İstanbul’da oluşundan, tarihinden, vizyonundan daha da çok ise çağdaş, dinamik yapısından. Hatırlıyorum lise yıllarımda üniversite tanıtım günleri olurdu Antalya’da, İTÜ’lü gençleri imrenerek izlerdim.
2005 ÖSS sonuçları açıklanıp da meslek hayatıma yön verecek dört senenin İTÜ’de geçeceğini öğrendiğim vakit çok da mutlu olmadığımı iyi hatırlıyorum. Belki istediğim mesleğin erbabı olacaktım; lakin puanı en yüksek üniversitede okumayacaktım! Karmaşık duygular içerisinde başladığım üniversite hayatının ilk bir, bir buçuk senesi çok da bir şey anlamadan geçti. Demek ki yükseköğretim dedikleri liseden çok da farklı değildi. Sonrası ise üniversiteden beklentilerimle paralel, bu ilk fazdan çok farklı ve güzeldi. İTÜ’de geçirdiğim dört sene sonunda her yönüyle donanımlı, yetkin bir mühendis olarak mezun oldum. Neticesinde; tekrar üniversite sınavına girsem nihai hedefim aynı okulda, aynı bölümde okumak olurdu diyebilecek kadar nettim. 
İyi bir üniversitenin işlevi kullanıma hazır bilgi servis etmek, belirli kalıpları öğretmek değil; öğrencinin ufkunu açmak, vizyon kazandırmak, öğrenmeyi öğretmek olmalı. Okuduğum yıllarda bunu ne denli kavrayabildiğim tartışılır fakat gerek İTÜ’de aldığım yüksek lisans eğitimini gerekse özel sektörde geçirdiğim üç seneyi aşkın süreyi göz önüne aldığımda İTÜ’nün bizlere verdiğinin tam olarak bu olduğunu görebiliyorum. 
İTÜ’lü olmak en başta çok iyi bir etiket oldu benim için. Öyle şey mi olur diyeceksiniz ama yeni mezunsanız ve iş arıyorsanız; yüksek lisans, doktora başvurusu yapacaksanız İTÜ’lü olmak sizi birkaç adım öne geçiriyor. Daha da önemlisi; Teknik Üniversite’nin kazandırdığı derin mesleki bilgi, araştırmacı kimlik, teknik analiz ve analitik düşünce kabiliyetleri sizi bir ömür boyu taşıyacak, mühendis kimliğinizi ön plana çıkaracak ve diğerlerinden farklı kılacak özellikler olarak sizi meslek hayatınızda yukarılara taşıyor.


 Sinan Atan
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Solution Architect
Ericsson, İstanbul
07-10-2014

 

alipusane

Bilgisayarlarla içli dışlı olduğuna göre fena meslek değildir herhalde diyerek 1995 yılında bilinçsizce girdiğim fakültemden 1999 yılında Elektronik ve Haberleşme Mühendisi olarak mezun oldum. Henüz ne istediğine tam karar verememiş bir lise mezunundan yüksek lisans yapmayı kafasına koymuş bir üniversite mezununa geçişim üniversitemin değerli hocaları sayesinde çok kolay oldu.
Okulun son yılında Ümit Hocamın haberleşme derslerini aldığım anda zaten yüksek lisans yapmaya ve haberleşme alanında çalışmaya karar vermiştim, ancak nihai hedefim henüz belli değildi. Ne şanstır ki hayatımı değiştiren yine bu haberleşme dersleri oldu -- bu sefer dersin asistanı olarak uygulama derslerine girdiğim haberleşme dersleri. Bu dersler ve dersleri alan alt dönem arkadaşlarımla etkileşimlerim sonucunda ileride akademisyen olmaya karar verdim. Bölümümde tamamladığım yüksek lisans programı sonrasında ABD’ye doktora için taşınıp, çalıştığım konumda istediğim altyapıya ulaşınca, ülkeme döndüm. 
Son 5 yıldır İTÜ kimliğimi gizli tutup Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapıyor, çok yakında gerçekleştirmeyi planladığımız Boğaziçi'ni ele geçirme operasyonu için gizliden gizliye zemin hazırlıyorum :) 
Üniversite tercihlerinde İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği programını seçmeyi düşünen arkadaşlara tavsiyem, gönüllerini ferah tutmaları. İstedikleri bölüm, benim gibi hayatı boyunca ortalama seviyede devam etmiş birine bile peşine düşülecek bir hayal kazandırdı ve bu hayal yolunda gerekecek tüm altyapıyı fazlasıyla sağladı. 

Ali Emre Pusane
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Yük. Müh.& Dr. (University of Notre Dame)
Öğretim Üyesi
Boğaziçi Üniversitesi
08-10-2014

 

seldayildiz

Selda Yıldız, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden Lisans (2006) ve Yüksek Lisans (2008) derecelerini almıştır. Yüksek Lisans sırasında, Prof. İbrahim Akduman ve Prof. Ali Yapar ile TÜBİTAK Projesi kapsamında Araştırma Asistanı olarak çalışmıştır. Bu iki değerli ve profesyonel hocayla çalışmak Selda'ya her zaman ilham vermiştir. Geriye dönüp baktığında, İTÜ Telekomünikasyon Bölümü'nü ve özellikle bu iki hocayla çalışmayı seçtiği için çok isabetli bir karar verdiğini düşünmektedir.
İTÜ, verdiği deneysel ve teorik derslerle mühendisliğin adımlarını öğrencilerine öğretmektedir. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, tecrübeli profesör ve araştırma asistanlariyla donanmış olup mezuniyet sonrasında öğrencilere yurtiçi ve yurtdışında birçok çalışma imkanı sağlamaktadır. Bölümün uluslararası arenada bilinen bir bölüm olması ayrıca bir avantajdır. Lisans Eğitimi'ni Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği alanında almak isteyen herkese kesinlikle tavsiye ederim. 
Selda Yüksek Lisans eğitimi sonrası gittiği Scripps Institution of Oceanography/University of California San Diego’da doktora eğitimini tamamladı (2014) ve şu an Georgia Institute of Technology’de araştırma yapmaya devam etmektedir. 
Sevgiler ve saygılar, 
Selda


Selda Yıldız 
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (University of California, San Diego)
Postdoctoral Fellow
Georgia Institute of Technology 
10-10-2014

 

muratsezgin

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden 2002 yılında lisans derecesi aldım. Yüksek lisansımı alıp 2005 yılına kadar araştırma görevlisi olarak çalıştım. Şu an Amerika'da Silikon Vadisinde dünyanın en büyük chip firmalarından bir tanesi olan Qualcomm'da yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım.
İTÜ'yü seçmemdeki en büyük sebeplerden bir tanesi cok eski bir tarihe sahip olması ve bir çok sosyal ve kültürel değerlerin bir arada bulunduğu İstanbul'da yer almasıdır. Bu bölümü seçmemdeki en büyük neden ise hiç bir zaman popülaritesini kaybetmeyecek, aksine gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulacak bir mühendislik dalı olmasıdır. Tüm bu sebepleri bir araya getirdiğimde İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nin kariyerim ve vizyonum açısından ne kadar doğru bir kara olduğunu düşünüyorum.
Bu bölümü tercih edecek veya halen okumakta olan öğrencilere tavsiyem çok hızlı bir şekilde geçecek olan 4 yıllık süreyi en iyi şekilde değerlendirmeleri, mezun olduklarında çalışmak istedikleri alanlara (akademik, yazılım, donanım, sistem, vs) göre bölümdeki hocalarının ve staj esnasında mezun meslektaşlarının tecrübelerinden ve tavsiyelerinden maksimum seviyede faydalanmalarıdır. Bir de mezun olduklarında okul sonrasındaki ilk kariyerlerinde kendilerine referans olabilecek en az bir iki küçük proje bitirmelerini öneririm.


Murat Sezgin 
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ)
Staff Engineer
Qualcomm, San Jose, CA (US)
12-10-2014

 

sitkicaner

Ben B. Sıtkı Caner, 1981 de İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği lisans programına girdim. İlk iki seneyi Gümüşsuyu Binasında tamamladıktan sonra, Fakülte Ayazağa'ya taşındı.
O seneler hatırladıklarım: Kampüs inşaat halinde idi ve iç yollar mıcır, daha çok çamurdu. Özellikle yağışlı günlerde kaldırım da olmadığından uzun mesafeler bordürlerin üzerinde hızlı yürüme konusunda uzman olmuştuk. Fakülte kitaplarımız sarı saman kağıda basılı çalışma isteğini kıran ancak doğal cinstendi. Zor bulunan yabancı İngilizce kitapları ve notları kavşaktaki benzin istasyonunun yanında olan bir fotokopicide çoğaltırdık. Hocalarımız ideal aşılayan, işlerini zevkle yapan değerli eğitmenlerdi. Mithat İdemen'in "berrak oldu mu?" sorusunu, Uğur Çilingiroğlu'nun transistor jonksiyonlarını anlatışını, Ahmet Dervişoğlu'nu, Erdal Panayırcı'yı, 3-4 saat süren analiz sınavlarını unutamam. 
O zaman ders kapma yoktu; metro yoktu. Yokuşta çekmeyen yarı otomatik Leyland İETT otobüsleri ile okula giderdik. Mühendis azdı, işe girme sınavla değil sadece mülakatla oluyordu.
Askerlik hizmetimin peşi sıra 1987 de evlendim. O günden beri Netaş'ta domestik ArGe grubunda haberleşme ürünleri tasarımında çalışıyorum. Seneler sonra tez hocam Duran Leblebici, yaptığımız bir proje için TEYDEB hakemimiz oldu. Osman Palamutçu ise 4G projesinde danışman hocamız oldu. 
Benim için gurur kaynağı olacak şekilde, 27 sene sonra oğlum Tuğhan da benimle aynı lisanstan yani İTÜ Elektronik ve Haberleşme'den mezun olarak aynı şirkette işe başladı. 
İTÜ günümüz kapitalist dünyasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlamasına ve ayakta kalmasına hizmet veren en köklü ağaçlardandır. Tüm mezun genç arkadaşlarımın bu bilinçle sahip oldukları eğitimin hakkını vererek mutlu olmalarını dilerim. 


B. Sıtkı Caner
Müh. (İTÜ)
Yazılım Proje Yöneticisi
NETAŞ
12-10-2014

 

tughancaner

Küçükken elektrikli oyuncaklarımın içini merak edip açarak, elektrik motorlarını biriktirerek bu alana ilgim olduğunu keşfettim. Babam Sıtkı Caner’in de İTÜ EHB 1985 Mezunu olması da bu bölümü benim için bir hedef haline getirdi. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’ndeki tüm bölümler bana çok uygundu ve 2009 yılında Elektrik Mühendisliği bölümüne girdim. 2. sınıfın sonlarında haberleşme alanına daha çok ilgim olduğunu fark ederek Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne yatay geçiş yapıp, haberleşme opsiyonunu seçtim. Burada çok değerli ve başarılı hocalarla tanışarak bu alandaki ufkumu genişlettim. Bitirme tezimde de çok saygı duyduğum hocam Ümit Aygölü ile birlikte Uzaysal Modülasyon alanında çalıştım. Şu anda da Telekomünikasyon Mühendisliği bölümü yüksek lisans 1. sınıf öğrencisiyim.
Yaptığım stajlar ve firmalarla yapmış olduğum mülakatlarda gördüm ki İTÜ sadece öğrencilerin gözünde değil, sektörde de çok prestijli bir yere sahiptir. Bu okulda ve bu bölümde tahmin ettiğinizden fazla zorlukla karşılaşabilirsiniz; hatta zaman zaman bıkabilirsiniz ancak tüm bunlar sizi fark etmeden hayata hazırlayacak unsurlardır. Sizi de İTÜ ailesine bekleriz…  


Tuğhan Caner
Müh. (İTÜ)
Yazılım Tasarım Mühendisi
NETAŞ
12-10-2014

 

harunsokullu

Herkese merhaba, Ben Harun; İstanbul Teknik Üniversitesi Telekomünikasyon Mühendisliği (veya şimdiki adıyla Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği) bölümünden 2011 yılında, mesleğini seven, faydalı deneyimler edinmiş ve güzel dostluklar kazanmış biri olarak mezun oldum. 
Lisans öğrenimim boyunca çok farklı projelerde yer alma şansı buldum. İTÜ’de kendinizi geliştirebileceğiniz bu tür projelere katılma şansınızın en çok olduğu bölümlerden biri de EHB bölümü. Bu yüzden şanslı olduğumu ve bölüme yeni gelecek arkadaşlarımın da aynı şekilde şanslı olduğunu düşünüyorum. Her türlü sorunumuzda bize yardımcı olan akademisyen arkadaşlarımızla ve çok sevdiğim bölüm arkadaşlarımla geçirdiğim 4 yılın ardından, geriye dönüp baktığımda gerçekten iyi bir tercih yaptığımı görüyorum. Tüm bunların yanı sıra, bu bölümden aldığım en güzel alışkanlık ve sanırım eğitim hayatım boyunca kazandığım en önemli deneyim, mühendislik yaklaşımını hayatın her alanında kullanabilme ve hazır bilgi almak yerine bilgiye ulaşma yollarını bulabilme becerim oldu. Bu gerçekten paha biçilemez bir kazanım. Tabi hepinizin bildiği gibi, bunun için yalnızca bu kadar değerli bir bölüme girmeye hak kazanmak yeterli değil, bir yandan da insanın elinden geleni yapması gerekiyor. :)
Bu 4 yıllık maceranın ardından meslek hayatıma geçtiğim zaman tüm bu deneyimlerin faydasını oldukça gördüm. Şu an her ne kadar akademik eğitimimle doğrudan ilintili olan bir işte çalışmıyor olsam da bahsettiğim bilgiye ulaşma becerisi sayesinde hızla yeni şeyler öğrenip, mesleğimde ilerleyebiliyorum. Bölüme yeni başlayan arkadaşlarıma rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Geleceğe dair endişeleriniz olmasın, elinizden geleni yaptıktan sonra gösterdiğiniz çabanın karşılığını mutlaka alacağınıza inanıyorum. 
Sevgiler, 
Harun. 


Harun Sokullu
Müh. (İTÜ)
Yazılım Mühendisi
Doğuş Teknoloji, Kocaeli
21-10-2014

 

batuhan

Elektronik ve haberleşme konularına duyduğum ilgiden dolayı bu bölümü seçtim. Yanlış hatırlamıyorsam, öğrenci yerleştirme formundaki tüm tercihlerim elektrik-elektronik ya da telekomünikasyon bölümleri üzerineydi. 2001 yılında başladığım bölümde, İTÜ-IEEE öğrenci kulübü aracılığıyla birçok iyi arkadaşlarım oldu. Sonrasında İTÜ Uluslararası Ofis aracılığı ile lisans üçüncü sınıfı Florida'daki Miami Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünde okudum. Yaz okulunda eksik derslerimi tamamlayarak son yılımı tekrar İTÜ'de okudum ve 2005 yılında İTÜ Telekomünikasyon Mühendisliği programını bitirdim.
Stajlarımdan birisini İTÜ uydu yer istasyonunda (UHUZAM) yaptım. Bitirme projemi ise mikrodalga hocamız Doç. Dr. Mesut Kartal ile Radar Altimetre üzerine yaptım. Öğrenci değişim programı ile gittiğim Miami Üniversitesinde de bir uydu yer istasyonu vardı ve Miami'de geçirdiğim zaman içerisinde o istasyonda çalışan öğretim görevlileri ile tanıştım. Üniversiteyi bitirdiğimde Miami Üniversitesi Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği bölümünde doktora programına kabul edildim. Doktora çalışmamı sentetik açıklıklı radar zaman serisi analizi konusunda yaptım.
Mezun olduktan sonra Fairbanks Alaska Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak Antarktika'daki buzulların kayma hızlarının radar ile hesaplanması üzerinde çalıştım. Fairbanks Alaska'dan ayrıldıktan sonra ise Washington, D.C. yakınlarında yer alan NASA Goddard Space Flight Center'da sözleşmeli olarak çalışmaya başladım. 
İTÜ'de aldığım mühendislik eğitimi teknik açıdan yurtdışındaki meslektaşlarımla rahatlıkla iletişim kurmamı sağladı. İTÜ'yü kazandığım gün başladığını söyleyebileceğimiz kariyerim, İTÜ'nün sağladığı olanaklar sayesinde o yıllarda hiç düşünemeyeceğim bir şekilde gelişti. İTÜ'ye yeni başlayan arkadaşlar da umarım gönüllerindeki mesleği gönüllerince yapma şansını yakalarlar. 


Batuhan Osmanoğlu
Müh. (İTÜ), Dr. (Miami University)
Scientist I, USRA
NASA Goddard Space Flight Center, USA
27-10-2014

 

cagdastuna

Lise yıllarında teknoloji gittikçe hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başlamışken, sayısal bilimlere de olan yatkınlığım, beni elektronik-haberleşme alanında lisans eğitimine yönlendirdi. 2002’de girdiğim Telekomünikasyon Mühendisliği’nden 2006 yılında mezun olup bir yıl sonrasında da çift anadal programı (ÇAP) ile Elektronik Mühendisliği’nden ikinci lisans diplomamı aldım. 2007’de master öğrenimi için gittiğim Illinois Üniversitesi, Urbana-Champaign’den 2014 yılında doktora derecesini de alarak akademik eğitimimi tamamladım. Şu sıralarda ise Singapur’da doktora sonrası araştırmacı olarak sinyal işleme ve akustik alanlarında akademik çalışmalarımı sürdürmekteyim. 
İTÜ’de geçirdiğim beş yıl boyunca hem coğrafik hem de kültürel ve sosyal olarak İstanbul’un en güzel bölgelerinde bulunan yerleşkelerimizin tadını doyasıya çıkarırken şimdi her biri dünyanın dört bir tarafına dağılmış birçok başarılı insanla da tanışma fırsatını yakaladım. İTÜ’nün verdiği dünya standartlarındaki temel bilimler ve mühendislik eğitimi ile kazandırdığı analitik düşünce yetisinin faydalarını gerek lisans eğitimim süresince gerekse sonrasında hep gördüm ve hala da görmeye devam ediyorum. İyi bir mühendisin en temel özelliği, karşılaştığı problemlere hızlı bir şekilde pratik ve kalıcı çözümler üretebilmesidir ki İTÜ bu beceriyi öğrencilerine kat kat fazlasıyla kazandırmaktadır. İTÜ mezunları her dönemde hem Türkiye’nin hem de dünyanın önde gelen mühendislerinden olmuşlardır ve olmaya da devam edeceklerdir. İTÜ EHB ailesine yeni katılacak tüm arkadaşlara başarılar diliyor, dünyanın herhangi bir köşesinde şimdiden görüşmek üzere diyorum! 


Çağdaş Tuna
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. & Dr. (University of Illinois at Urbana-Champaign)
Postdoctoral Researcher
Advanced Digital Sciences Center (ADSC), Illinois at Singapore Pte Ltd
04-11-2014

 

tunatarim

Bunları bu kadar detaylı olarak yazmamın sebebine gelince: Dünyanın neresinde olursak olalım işimizi iyi yapmak istiyorsak konunun temelini iyi öğrenmemiz çok önemli. Ben Amerika’daki mühendislik kariyerimdeki başarıyı İTÜ’de aldığım teknik eğitime borçluyum. Türkiye’de birçok üniversite bugünlerde yabancı dil eğitiminin teknik eğitimden daha da önemli olduğunu düşünüyor. İngilizce’yi burada yaşayarak altı ayda öğrenmek mümkün, oysa dört senede öğrendiğimiz mühendislik temel bilgileri ömür boyu bizimle kalacak ve kariyerimizde bize çok faydası olacak. İTÜ, teknik eğitim açısından Türkiye’deki birçok üniversiteden farklı. İTÜ’de öğrenci olarak geçireceğiniz zamanların kıymetini bilin; öğrenciyken mutlaka öğrenciliğin keyfini çıkarın, ama aldığınız dersleri de mümkün olduğunca anlamaya çalışın.
Ben İTÜ’de çok eğlenceli bir öğrencilik geçirdim; tenis takımındaydım, spor müsabakalarını keyifle seyrettim, kütüphanesinden son derece faydalandım, bugüne kadar devam eden güzel arkadaşlıklar kazandım, son derecede bilgili ve yardımsever hocalarla vakit geçirme imkanı buldum ve en önemlisi onlardan çok şey öğrendim, temelim güçlü olarak mezun oldum. Bu güçlü temel bana her yerde yardım etti, çünkü sonuçta güler yüz ve güzel sözler bizi bir yere kadar götürüyor, iş önünde sonunda ne bildiğimize kalıyor.
Eğer İTÜ’de öğrenci olmaya hak kazandıysanız başarılı bir hayatın ilk adımlarını artıyorsunuz, sizi çok tebrik ediyorum. :)


Tuna B. Tarım
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (İTÜ), Dr. (İTÜ)
Manager, WW Design Automation
Texas Instruments, Inc., USA
19-12-2014

 

hasananilakyildiz

Okulun ilk yıllarında İTÜ IEEE Öğrenci Kolu Kulübüne gitmeye başladım ve daha sonra proje koordinatörlüğü ve yönetim kurullarında görev aldım. Kulüpte şirket-öğrenci ilişkisini geliştirecek çeşitli faaliyetler ve teknik-laboratuvar etkinlikleri yaptık. Bu süreçte içinde olduğum çalışmaların gerek insan ilişkileri gerek öğrenci ve şirket çevresini tanıma açısından bana çok şey kattığını gördüm. Bu ilişkiler sayesinde staj ve iş imkanları bulmam kolaylaştı. Öğrenciliğim sırasında özellikle staj seçimlerimi yaparken farklı alanlarda yapmayı tercih ettim (elektromanyetik, GSM sektörü, network, yazılım). Hem çalışıp sektörü görmeye, hem de yüksek lisansta çalışmalar yaparak akademik hayattan kopmamaya çalışıyorum. Hem okurken hem de çalışırken İTÜ’nün size kattığı özellikleri fark ediyorsunuz; köklü bir üniversite oluşu, yıllardır süregelen kültürü hem içerde hem de dışarıda size farklı imkanlar sunabiliyor ve özellikle Türkiye’de sizi biraz daha ön plana çıkartabiliyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki mühendislik okurken gerçekten önemli hedefleriniz varsa bu alanda kendinizi geliştirmek, çıkış noktaları bulmak size kalıyor. Üniversite’de alınan mühendislik eğitimi, bence sizi akademik hayata ve iş hayatına hazırlamada yetersiz. Bu alanda bazı çalışmalar yapmak kendi çabalarımızla oluyor. Okurken kendimizi ne kadar geliştirirsek o kadar iyi çünkü daha sonra bizi bekleyen akademik hayat veya iş hayatı, üniversitede yaptıklarımız ile şekilleniyor.


Hasan Anıl Akyıldız
Müh. (İTÜ)
Software Developer - Researcher
Ericsson, İstanbul
14-01-2015

 

ozlemkalinli

Üniversite eğitimim boyunca hayalim yurt dışında yüksek lisans yapmaktı. Başvurularım sırasında ve sonrasında başta Deniz Pazarcı ve Melih Pazarcı olmak üzere birçok hocadan destek gördüm. 2003’te Illinois Institute of Technology’den master derecemi, sonra 2009’da University of Southern California’dan doktora derecemi aldım. 2009 yılından bu yana Sony PlayStation’ın AR-GE’sinde “human-machine interaction” konusunda araştırmacı olarak çalışıyorum. Ses ve dil işleme ve de nörobilim alanlarındaki konferanslarda bilimsel yayınlar çıkarıyorum. Dünya çapında, milyonlarca kişinin eğlenmek için kullandığı bir ürüne teknolojik olarak katkıda bulunmak çok tatmin edici. Yıllar öncesinde öğrendiklerimi hala kullanmam bir anlamda PlayStation’da İTÜ imzasının da olmasını sağlıyor. 
İTÜ’de okuyan veya İTÜ’yü tercih etmeyi düşünen öğrencilere tavsiyem İTÜ’deki akademik kadronun zenginliğinden ve üniversitenin kaynaklarından sonuna kadar faydalanmaları ve de eski mezunlarla staj ve iş imkanları konusunda iletişimde olmaları. Aynı zamanda sosyal ortamın da tadını çıkarıp, kendilerini hem akademik hem de sosyal konularda donatmalarını tavsiye ediyorum çünkü ileriki yaşamlarında bunları bir bütün olarak her zaman kullanacaklar. İTÜ markasını hep beraber mezunlar olarak ve arkadan gelecek yeni nesil öğrencilerle daha da ileri taşıyacağımıza inanıyorum.


 Özlem Kalınlı
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (IIT, Chicago), Dr. (USC, Los Angeles)
Staff Research Engineer
Sony PlayStation US R&D, San Mateo, CA, USA
08-04-2015

 

burcubakkaloglu

Bu yazıyı yazarken, İTÜ’deki ilk günlerimden şimdiye uzanan yolculuğumu düşündüm. 4 yıllık lisans hayatımda çok sayıda önemli ders aldım, birçok değerli öğretim üyesiyle tanışma ve çalışma fırsatı buldum. Avrupa’daki birkaç üniversiteyi de birçok yönden gözlemlemiş biri olarak, İTÜ’deki öğrencilik yıllarımın aslında bana sandığımdan çok daha fazla şey kattığını mezun olduktan sonra zamanla anladığımı itiraf etmeliyim. “İTÜ’lü olmanın insana kattığı özgüven” kalıbını çoğumuz duyarız; ancak bunun özgüvenden öte, ihtiyacımız olan çözüme giden yolu er ya da geç bulma yetkinliği kazanmamız olduğunu zamanla fark ederiz. Öğrenciyken zorlandığımız bölüm dersleri, gece gündüz söylenerek tamamladığımız dönem projesi şimdi hayatta karşımıza çıkan sorunları/başarılarımızı temsil ediyor bazen. 
İnsan geriye bakınca fark ediyor, önemli olan zaman akıp giderken elimizdeki süreyi nasıl geçirdiğimiz. İşin aslı şu ki, bu kapıdan elinizde diplomayla çıktığınızda kimse bölümü kaçıncı bitirdiğinizle ya da haberleşme dersinden hangi notu aldığınızla ilgilenmiyor. Kampüsün dışına çıktığınızda bilgili olmaktan çok değer katan insan olma potansiyeli öne çıkıyor. Öte yandan, elbette herkesin hikayesi ve yolculuğu farklıdır. Benim için önemli olan, akademik başarının yanında yüksek farkındalık ve akademik olsun/olmasın hedeflediğim yetkinliklerle buradan ayrılmaktı. Bunun için de farklı insanlardan ve ortamlardan kazanımlar edinmeye çalıştım; çünkü en büyük kişisel gelişimi değişim ve farklılığın sağladığını düşünüyorum. Bu nedenle öğrencilere üniversitenin sağladığı projelere, uluslararası değişim programlarına ya da akademik çalışmalara katılmalarını tavsiye ediyorum. Bu yazıyı okurken zamansızlıktan yakınanlar ise lütfen herkesin günde 24 saati, haftada 7 günü olduğunu unutmasın :) Tüm İTÜ EHMB li öğrencilere başarılar diliyorum. 


Burcu Bakkaloğlu
Müh. (İTÜ), Yük. Müh. (Karlsruhe Institute of Technology (KIT) / Universitat Politècnica de Catalunya )
Agile Solutions Specialist
Vodafone, İstanbul
16-05-2015

 

fatihcakici

Merhaba sevgili arkadaşım, 2000’li yıllardan bu yana bilişim ve IT’deki kalite, kaynak ve Türkiye’nin gelişebilmesi için yetkin mühendislere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. İTÜ gibi köklü üniversiteleri diğer üniversitelerden ayıran en önemli özellikler de bu kalite ve kaynak ihtiyacını en üst düzeyden sağlamaları ve yetiştirdikleri mühendislerin sektörlerde söz sahibi olmalarıdır. Bu sebepledir ki ben Fatih Çakıcı, 2002 senesinde ilk tercihim olan İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü, o zamanlardaki adıyla Telekomünikasyon Mühendisliği bölümünü kazandığımda yaşadığım mutluluk ve heyecanı sana şu anda sana anlatamam. Bölümde 5 sene yani kayıt yaptırmamın ardından geçen 1 senelik hazırlık ve 4 senelik lisans dönemi sonrasında 2007 yılında mezun olmayı başardım. Başardım diyorum çünkü İTÜ’ye girmek, İTÜ’lü olmak ve hayata İTÜ ile devam etmek herşeyden önce başarmayla gerçekleşir. İTÜ bir markadır, İTÜ’lü olduğunuzda bu markanın bir bayrağı da size geçer. Bu yarışın bir sonu yok. Elinizdeki bayrağı bir sonraki nesillere aktarmak için çok çalışırsınız. Şimdi geriye dönüp baktığımda onca geçen sene sonrasında iyi ki bu tercihi yapmışım dediğim bir tercih varsa o da bölüm tercihimdir. Üzerimizde emeği geçen ve geleceğimiz için çalışan profesörlerimize, öğretim görevlilerimize, doçentlerimize ve asistanlarımıza teşekkür ederim. Unutmadan yazmak gerekirse, Fatih Çakıcı 2007’de mezun olduktan sonra Alcatel-Lucent firmasında Avrupa ve Çin’de 3 seneye yakın 3G üzerine çalıştı. 2011’den bu yana İTÜ Arı Teknokent’te Türk Telekom Argela bünyesinde çeşitli Telekomünikasyon projeleri üzerine çalışmalarını sürdürmekle beraber iş hayatının dışında da PMI Türkiye Chapter’da gönüllü olarak direktörlük yapmakta, vakit buldukça gençlere mentorluk desteği vermektedir. Son bir söz, İTÜ Elektronik ve Haberleşme bölümünden mezun olduğunuzda ne yapabilirim diye sorunuz olmasın. Çünkü sizler teknolojiye yön veren mühendisler olacaksınız. İTÜ’yle kalın. 


Fatih Çakıcı
Müh. (İTÜ), MSA (BAÜ)
Satış ve Proje Yöneticisi
Argela – Türk Telekom, İstanbul
24-05-2019